COP 23 Terminator vs. Trump

Publikálás dátuma:

Bonnban tartották az ENSZ 23. klímakonferenciáját

Bonnban tartották az ENSZ 23. klímakonferenciáját, ahol a párizsi klímaegyezmény végrehajtási szabályairól tárgyaltak.

A tanácskozás levezető elnöki tisztségét a Fidzsi-szigetek töltötte be, de a Csendes-óceáni szigetállam nem tud megrendezni egy ekkora konferenciát, ezért Németország átvállalta a feladatot. A konferenciát azért rendezték Bonnban, mert ott működik az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) titkársága.

 

 

A tanácskozáson 195 ország 25 ezer küldöttje tárgyalt arról, hogy hogyan lehet egységesen mérni a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, és hogyan kell beszámolni a nemzeti kibocsátás-csökkentési vállalások teljesítéséről.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülésének (COP 23) nevezett konferencia az első nagyszabású nemzetközi klímavédelmi tanácskozás volt, amióta Párizsban 2015-ben elfogadták az éghajlatváltozás megfékezését célzó erőfeszítések nemzetközi összehangolásáról szóló Párizsi megállapodást.

 

Terminator: „Mr. Trump, a múltba csak én tudok visszamenni!"

Arnold Schwarzenegger a Terminátor filmek ismert sztárja, az egykori kaliforniai kormányzó és az R20 Környezetvédő Szervezet alapító elnöke a nemzetközi klímacsúcson kemény és határozott véleményt fogalmazott meg a klímaváltozás kapcsán.

 

 

Nekiment Donald Trump amerikai elnöknek, aki az idén júniusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az egyezményből. Beszédében Schwarzenegger hangsúlyozta jól ismert, ellentétes nézőpontját az amerikai elnök júniusi kijelentésével kapcsolatban. A klímaegyezményből való kilépés okán rámutatott, hogy Amerikában évente 200 ezer ember hal meg a légszennyezés miatt. Szerinte a tiszta energiát támogatni kell, nem „szemben úszni az árral”!

Többször hangoztatta azt is, hogy láthatóan értelmetlen erőfeszítésnek bizonyul meggyőzni az embereket arról, hogy mondjanak le az autóikról vagy a repülőgépes utazásokról. Ehelyett inkább olyan technológiákra van szükség, melyek lehetővé teszik, hogy mindenki úgy éljen, ahogy szeretne, de eközben nem szennyezi a környezetét.

 

Ahogy várható volt a konferencián csak előkészítették a klímavédelmi egyezmény végrehajtási előírásait, és a teljes szabálykönyvet 2018 decemberében fogadják el a COP 24-en, amelyet a lengyelországi Katowicében rendeznek meg.

 

               

 

A BART-Air Klíma Kft. elkötelezett támogatója a környezetvédelemnek, a korszerű, energiatakarékos, környezetbarát technológiáknak!