Mi az a COP? 

Amikor hőszivattyú elvű megoldás után nézelődünk, a legelső adat amivel találkozunk a COP (Coefficent of Performance) érték.

A COP érték a hőszivattyú szekunder oldalán leadott fűtési hőmennyiség hatásfokát jelzi. A gyakorlatban ez egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy 1 kWh felhasznált villamosenergiával mennyi fűtési hőenergiát tud termelni az adott készülék. A COP egy relatív adat, ami erősen függ a pillanatnyi hőigénytől és természetesen a primer oldali forrás (levegő, víz vagy talaj) hőmérsékletétől is, valamint természetesen az adott hőszivattyú konstrukciótól is.

Bár a COP érték csökken a primer oldali közeg hőmérsékletcsökkenése esetén, azonban ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lehetne akár hatékonyan üzemeltetni -5°C körüli külső hőmérséklet esetén is a hőszivattyút. Tudni illik, hogy még a -5°C hőmérsékletű levegő is tele van hőenergiával, és bár a hőszivattyú kompresszorának több munkába telik megfelelő állapotba hozni a hűtőközeget, még így is lényegesen jobb hatásfokkal képes működni, mint a hagyományos fosszilis energiával működő kazánok.

 

Mi az SCOP?

2016-ban kötelezővé válik a hőszivattyú termékekre is a szezonális és lokális értékekkel kiigazított energiahatékonysági értékek alkalmazása.

A korábban alkalmazott COP érték egy fix értékkel (pl.: +7°C külső hőmérséklet és +35°C fűtővíz előállítása esetén kapott érték, vagy +2°C külső hőmérséklet és +35°C fűtővíz előállítása esetén kapott érték) számított hányados volt, mint például egy gépkocsi fogyasztása 90 km/órás állandó sebességnél. Ez alapján sorolták be a készülékeket az energiaosztályokba.

Az SCOP (Seasonal Coefficent of Performance), szezonális értéknél figyelembe vettek a teljes fűtési szezonra vonatkozó hidegebb és melegebb napokat is, valamint lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából. Ezen tényezők és a berendezés konstrukciójából adódó adatok bonyolult logikai számításának eredménye a berendezésre jellemző SCOP érték.

 

Mi az EER /SEER?

A COP és SCOP értékekhez hasonlóan az EER (Energy Efficiency Ratio) és SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) a berendezés szekunder oldalán leadott hűtési hőmennyiség hatásfokát jelzi.

 

A berendezésekre vonatkozó értékek évről évre szigorodnak. A jelenlegi előírásokat az inverteres gépek tudják csak teljesíteni. A készülékeket el kell látni a rájuk vonatkozó új energia tanúsítvánnyal, melyben garantálják a minősítést és ezek alapján tud dönteni a tudatos vásárló a megvétel előtt.

 

 

Minderre azért volt szükség, mert ezzel a rendszerrel sokkal hatékonyabban lehet mérni, s főleg mutatni a valóságot, hiszen egy berendezés igen különböző energiafelhasználási mutatókkal működhet.

A törvénykezés sikeresnek mondható, hiszen az elmúlt időszakban az európai  exportra termelő gyártók a törvény szigorú előírásainak figyelembevételével alakítottak termékeik  konstrukcióján, s e fejlesztések jelenleg is zajlanak.

Hála a környezetvédelmi szabályoknak, manapság már kiemelten fontos szempont, hogy egy olyan eszköz, mint a hőszivattyú, működése közben a lehető legcsekélyebb módon szennyezze csupán környezetét.