A hőszivattyú előnyei

 

Levegő-Víz hőszivattyú – a legelterjedtebb hőszivattyú fajta

A levegő mindenhol jelenlévő energia forrása a hőszivattyúknak, így bármikor, bárhol felhasználható. A Levegő-Víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely beszívja a levegőt, majd egy hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete annál kevesebb hőenergia vonható ki belőle, ami azt jelenti, hogy azonos belső levegő hőmérséklet eléréséhez több elektromos áram szükséges. Így tehát a hőszivattyú COP értéke a hőmérséklettel arányosan változik. A Levegő-Víz hőszivattyú COP teljesítmény tényezője kisebb a Víz-Víz és Föld-Víz hőszivattyúk mellett, de az egyszerű és olcsó telepítése, kis helyigénye miatt a legelterjedtebb hőszivattyú típus.

Előnyei:

-          szélsőséges hőmérsékletek között (-25°C - +30°C) is alkalmazható

-          egyszerűen, olcsón telepíthető

-          nem igényel előkészítést

-          bárhova telepíthető

-          könnyen integrálható a meglévő fűtési rendszerbe

-          a föld és vizes hőszivattyúkhoz képest kisebb beruházást igényel

-          kül- és beltéri típusok egyaránt léteznek

-          nincsenek potenciális veszélyforrások, mint a gázfűtés esetén (robbanásveszély, szénmonoxid mérgezés)

-          nincs szükség gáztervre, gázkéményre

Magyarországon az átlagos évi középhőmérséklet a fűtési időszakban +4°C. A Levegő-Víz hőszivattyúk COP értékét +2°C-os külső hőmérsékletre vonatkozóan is megtalálják a termékeink műszaki jellemzői között, amik 2.6 - 3.6 közötti értékek. Ez azt jeleni, hogy Magyarországon a fűtési időszakban a +4°C-os középhőmérsékleten ennél jobb teljesítményt ér el a hőszivattyúnk, magasabb a COP értéke. Tehát 1 kWh elektromos energiával több mint 2.6 - 3.6 kWh hőenergiát állít elő a készülék. A hőszivattyúk még -25°C hőmérsékleten is képesek gazdaságosan hőenergia előállítására, így szinte a teljes fűtési szezonban képesek biztosítani házunk hőigényét.

 

Víz-Víz hőszivattyú – a legmagasabb hatásfok

A hasznosítható energia szempontjából a Víz-Víz hőszivattyúk a legoptimálisabbak, ezek állítják elő a legtöbb hőenergiát ugyanannyi elektromos energiából az összes hőszivattyú típus közül. Ennek oka a magas talajvíz hőmérséklet, amely a téli hónapokban is csak kismértékben változik. A Víz-Víz hőszivattyúk telepítéséhez két kútra, egy nyerő és egy nyelő kútra van szükségünk. Fontos, hogy a nyerő kút vízhozama folyamatosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését, mert a kút elapadása esetén a hőszivattyú nem üzemel.

Előnyei:

-          legmagasabb COP: 5-7 (W10 – 10°C fokos vízhőmérsékleten mérve)

-          állandó COP biztosítása

-          passzív hűtés kialakításának lehetősége

-          nem szükséges alternatív fűtési rendszer

 

Föld-Víz hőszivattyú

A hasznosítható energia szempontjából a Föld-Víz hőszivattyúk a Víz-Víz hőszivattyúk után a második helyen állnak. A rendelkezésre álló földterület arányában lehetőségünk nyílik földkollektoros vagy földszondás hőszivattyú alkalmazására. A felső talajréteg a föld belsejéből érkező geotermikus energiát, valamint kb. 100 méter mélységig a besugárzott napenergiát is tárolja.

A földkollektoros Föld-Víz hőszivattyúk nagy földterületet igényelnek a kellő hőenergia előállításához. Ha nincs elegendő helyünk, akkor a földszondás kivitel a megfelelő választás. A Föld-Víz hőszivattyúk alkalmasak továbbá passzív hűtés ellátására is, így megfelelő hőmérsékletet biztosíthatunk egész évben lakásunkban.

Előnyei:

-          jó COP érték: 4.5-5 (0°C fokos talajhőmérsékleten mérve)

-          állandó COP vel működik

-          passzív hűtés kialakításának lehetősége

-          a jövőbeni működés teljesen biztosított

-          szinte bárhova telepíthető

-          nem szükséges alternatív fűtési rendszer