Levegő-víz hőszivattyú

 

A levegő-víz hőszivattyú a külső környezeti hőforrásból nyerhető szabad energiát elektromos áram segítségével fűtési energiává alakítja át. Hőforrásként a levegő hőjét hasznosítja fűtésre vagy egyéb melegvízkészítési célra.

A levegő-víz hőszivattyú egy beltéri és egy kültéri egységből áll. A kültéri egységben egy ventillátor nagy mennyiségű levegőt áramoltat át egy hőcserélőn, ahol az elpárolgó hűtőközeg hőt von el a levegőből. Ezután a hűtőközeg a kompresszorba jut, ahol nyomásának növelésével összesűrít azt. A nyomás növekedésével megnő a hűtőközeg hőmérséklete is, és az így létrejött forró gőz a kondenzátorba jut. Itt a forró gőz lehűl és hőt ad át, felmelegítve a fűtőkörben keringő vizet. A rendszerben található expanziós szelep szabályozza a hűtőközeg tömegáramát, figyelembe véve az elpárologtatóban és a kondenzátorban található nyomáskülönbség szükséges mértékét.

Hűtés esetén a körfolyamat megfordul, és az épületből a levegőnek adja át a fölös hőenergiát.

Így a levegő-víz hőszivattyú használható fűtési, használati meleg-víz készítési, és hűtési célokra is. Ideális hőleadó a padlófűtés, mennyezet és fal fűtés, mennyezethűtés, vagy fan-coil fűtés/hűtés.

A hőszivattyú elektromos árammal működik, ez az áramfogyasztás az üzemeltetési költség. Azonban kevesebb elektromos áramot használnak, mint amennyi hő kinyerhető általuk, ezért nagyon jó a hatékonyságuk. A hőszivattyú hatásfokát a COP értékével adják meg.

Leendő hőszivattyújának tudatos kiválasztásához segítséget nyújtunk! Hívjon minket: 06/20/3973414

Levegő-víz hőszivattyú készülékeinket megtalálja itt!