Fűtés klímával

Publikálás dátuma:

Igen, a légkondicionáló berendezések fűtésre is alkalmazhatók!

Mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy a klímaberendezése alkalmas-e fűtésre is. A válasz, igen. A gyártók ma már csak olyan klímaberendezéseket gyártanak, amik a hűtés mellett fűtő funkcióval is bírnak. De!

 

Jöjjön egy beszélgetésünk egy korábbi érdeklődővel! A kérdések és a válaszok!

 

Lehet-e klímával energiatakarékosan fűteni?

Igen, sőt nagyon is jól lehet. A legfontosabb kérdés mindenki számára az energiatakarékosság. Még ha az emberek szemlélete egyelőre inkább csak a pénzbeli megtakarítást helyezi előnybe, jó tudni, hogy ez a környezetkímélésről is szól. Amennyiben a klímánkat nem csak hűtésre szeretnénk használni, hanem teljes értékű fűtő berendezésként is, akkor a klímaberendezések közül a fűtésre optimalizált hőszivattyús klímákat kell választanunk, amelyek energiatakarékos fűtési megoldások.

 

A „rendes”, hagyományos légkondicionálók nem alkalmasak fűtésre?

Egy normál hűtő-fűtő funkcióval rendelkező klímaberendezés nem alkalmas az egész télen át való fűtésre. Egy átlagos hűtő-fűtő klímaberendezés fűtési teljesítménye 0°C, -5°C körül már nagyon lecsökken és nem képes megfelelő fűtő teljesítményt leadni. Ezeket a berendezéseket nem arra tervezték, hogy egész télen át nagy hidegekben is fűtsenek. Alacsonyabb hőmérsékleten az energiatakarékosságuk is elvész, legfeljebb csak az átmeneti időszakban alkalmazhatók hatékonyan. Egy fűtésre optimalizált légkondicionáló akár -20°C, -30°C külső hőmérséklet mellett is képes hatékonyan, üzembiztosan és energiatakarékosan fűteni.

 

 

Mi a különbség a hőszivattyús klíma és a hagyományos klíma között, hogy különböztetem meg őket?

A fűtésre optimalizált klímaberendezés lényegében egy levegő-levegő hőszivattyú a hagyományos légkondicionálóktól sok tekintetben eltér, de az alapvető működésük nem különbözik. Minden fűtésre alkalmas légkondicionáló inverteres technológiát alkalmaz. A hőszivattyús elven működő klímák nagyobb méretű hőcserélő felületekkel rendelkeznek, így valamennyivel nagyobb a beltéri és a kültéri egységeinek mérete is. Maguk a hőcserélők, a kompresszorok és a ventilátorok is speciálisak, nagy hatásfokúak, a technikai megoldások elősegítik a hő-visszavezetést, hőtárolást, a gyorsabb leolvasztást. Ezzel akár -20°C, -30°C külső hőmérsékleten is jó hatásfokkal, gazdaságosan tudnak üzemelni.

Technikailag a fűtésre optimalizált klímaberendezés fűtési üzemmódban a következő működési elvet követi. A kint elhelyezett kültéri egység elvonja a hőt a levegőből úgy, hogy alacsonyabb hőmérsékletű hűtőközeget küld az elpárologtatóra, mint a levegő hőmérséklete tehát hűt, és eközben hőenergiát nyer a levegőből. Ezt a hőt a hűtőközeggel egy magasabb nyomásra és hőmérsékletre emelve a kompresszor beszivattyúzza a helyiségbe, a beltéri egység hőcserélőjén leadja, és ott fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem hőelőállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezzel a technológiával a felhasznált villamos energiához képest akár 4-6-szor nagyobb fűtési energiát állít elő. Ez a körfolyamat hűtésnél egy váltószelep segítségével megfordul, a klímánk ekkor fog hűteni.

A hőszivattyús megoldások között - bizonyos feltételek mellett - a legjobb hatásfokú hőszivattyú a fűtésre optimalizált levegő-levegő hőszivattyú elven működő klíma, mert a hő a legkevesebb hőlépcsőn, hőcserélőn, közvetítő közegen keresztül jut el a szabadból a lakásba.

 

Akkor miért nem alkalmazzák többen fűtésre a klímát?

Nos, tapasztalataink szerint sokan még azt sem tudják, hogy a klímaberendezéssel fűteni is lehet, hogy rendelkezik ilyen funkcióval. És van, aki tudja, de úgy gondolja, hogy klímával fűteni drága, mert sok áramot fogyaszt.

Egy átlagos hőszivattyús légkondicionálóval kb. 15%-al olcsóbb fűteni, mint a legmodernebb gázkazánnal. A klímaberendezés a hőszivattyús technológia elvén alapszik, nem úgy fűt, mint a hagyományos fűtőtestek, amelyekben egy fűtőszál melegít, ami erősen fogyasztja az áramot. Egy hagyományos 3 kW teljesítményű elektromos fűtőtest vagy olaj radiátor 3 kW áramot fogyaszt óránként, amiből nem állít elő 3 kW hőenergiát. Egy modern fűtő klíma ezzel szemben 0,6-0,7 kW áramot fogyaszt óránként, és az elektromos energiából 4-6-szoros hőenergiát állít elő.

A jelenlegi energiaárakkal folytatott számításunk szerint, ha a fűtő klímaberendezés COP értéke magasabb, mint 2,75 (márpedig magasabb), akkor kedvezőbben fűthetünk klímával, mint gázzal. Ez jelentős energia megtakarítás a klíma javára.

 

Akkor érdemes klímával fűteni vagy inkább a gázfűtés a jó választás?

Ha a meglévő fűtési rendszere modern kazán, radiátoros vagy padló fűtés, akkor nem éri meg a fűtési rendszert fűtő légkondicionálóra lecserélni.

De ha klimatizálni kell a lakást vagy egy üzletet, irodát annak érdemesebb fűtésre is alkalmas klímaberendezést vásárolnia. Tapasztalataink, és ügyfeleink visszajelzései alapján 2-3 éven belül megtérül a berendezés ára.

Egy gázkazánnal fűtött 80 nm2-es családi házban a fűtési szezon 60-70%-át ki tudták váltani klímafűtéssel, így kb. 80.000 Ft fűtésköltséget spóroltak.

Egy központi fűtéses budapesti panellakásban teljesen kiváltották a fűtést hőszivattyús klímával, így egyáltalán nem fizetnek a központi fűtésért. A klímával való fűtésük költsége negyede lett a központi fűtésnek!

Ha ön új házat épít, esetleg felújít vagy nem áll rendelkezésre gáz, a hőszivattyú berendezéseinket javasoljuk: hoszivattyutelepites.hu Ha költségvetése alacsony, akkor jó választás lehet a hőszivattyús klímaberendezés.

 

És amit még el szoktunk mondai, mert nem kérdeznek rá!

 

Kedvezményes áramdíj

A hőszivattyús elven működő berendezések vonatkozásában az egész ország területén elérhető és egyszerűen igényelhető kedvezményes H tarifa, ami jelentős kedvezményt biztosít az elektromos áram árából, így még költséghatékonyabb a fűtés.

 

Fűtés mellett hűt is

Nem csak fűt, még a nyári klimatizálás is meg van oldva. Ez egy igen költséghatékony, rövidtávon is megtérülő beruházás.

 

Gyors felfűtés

A klímával való temperáló fűtés 5 perc alatt felfűti a helyiséget. Nem szükséges a hőmegtartás miatt az egész házat melegen tartani, elég csak ott fűteni, ahol éppen tartózkodik.

 

Légtisztítás

A légkondicionáló berendezések többrétű légtisztító funkcióval is rendelkeznek.

 

Kényelmes

Egyre több berendezés nagyon könnyen, internetről WiFi hálózaton keresztül is szabályozható és programozható, akár mobiltelefonról, táblagépről vagy laptopról.

 

Gyorsan kivitelezhető

A klímaberendezések gyorsan és viszonylag olcsón telepíthetők, nem kell terv vagy engedély. Nem kell kémény az üzemeltetéshez, nem áll fenn a szénmonoxid mérgezés veszélye sem.

 

Környezetbarát

A klímával történő fűtés tiszta, környezetkímélő fűtési megoldás, nincs közvetlen légszennyező hatása. A környezettudatosság cégünk egyik alappillére.

 

Szívesen segítünk! Keressen meg minket a megfelelő klímaberendezés kiválasztásával kapcsolatban!