Miért R32-es hűtőközeg?

Publikálás dátuma:

Környezetünk védelme érdekében.

 

A klímatechnikai cégek folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Keresik az innovatív megoldásokat, hogy olyan készülékeket gyártsanak, mellyel óvják a Földet, de eközben hatékonyak és energiatakarékosak is maradjanak. A gépek technikai felépítése mellett fontos a bennük használt hűtőközeg összetétele is. Az ózonkárosító anyagok használatát már megszüntették, de a felmelegedést elősegítő gázok csökkentésére is egyre nagyobb figyelem tevődik.

Az R32-es egy speciálisan tisztított fluorid hűtőközeg, környezetbarát, az ózonlebontó képessége nulla, a GWP (globális felmelegedési potenciál) értéke is sokkal alacsonyabb, mint a jelenleg is használt R410A, és a régebbi, már betiltott hűtőközegeké. A legtöbb ma használt klíma vagy hőszivattyú még az R410A hűtőközeggel van feltöltve, ami az ózonréteg elvékonyodásához szintén nem járul hozzá, de a GWP értéke magas, az R32-es több mint háromszorosa.

Röviden ezért javasolja a BART-Air Klíma Kft. az R32-es hűtőközeget tartalmazó klímatechnikai gépek vásárlását és telepítését.

 

És még valami!

 

Európai Uniós szabályozás alapján a fluorozott üvegházhatású gázokat tartalmazó berendezések tulajdonosainak, üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál, amennyiben készülékük - helyhez kötött légkondicionáló berendezésük vagy hőszivattyújuk - legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű gázt tartalmaz.

Érthetőbben: például 2,39 kg R410A típusú hűtőközegnél többet, ami nagyobb teljesítményű klímáknál és hőszivattyúknál igen könnyen elérhető. R32-es hűtőközeg esetén 7,39 kg felett kell csak regisztrálni a tulajdonosnak, ami a jelenlegi gépeket tekintve, lakossági átiratban annyit jelen, hogy R32-es hűtőközeggel nem kell regisztrálni.

Készülékének CO2-egyenértékét kiszámolhatja a a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján http://nkvh.kormany.hu/index , ahol további információkat és jogszabályokat is megtalál.