Időszerűvé vált technológia

Publikálás dátuma:

Az elmúlt tíz évben nagyot változtak az épületgépészeti rendszerek kiválasztásának szempontjai.

 

Előtérbe helyeződött a megújuló energiaforrások felhasználása, az ingyenes környezeti energiát hasznosító hőszivattyúk kerültek fókuszba. Míg hét-nyolc évvel ezelőtt évente csak pár tíz darab hőszivattyús fűtési rendszer valósult meg, mára ez az érték már több ezer darabra nőtt. A hőszivattyú eladások duplázódnak a világban és hazánkban is. A néhány évvel ezelőtti „Hungarotherm szakkiállításon” a látogatóknak még csak 20%-a érdeklődött a hőszivattyúk iránt, idén a látogatók 95%-a számára már a hőszivattyúkkal kapcsolatos kérdések váltak elsődlegessé.

A lehetséges épületgépészeti megoldások beruházási és üzemeltetési költsége, a használhatósági és dizájn szempontok, a passzívházak terjedése, a hagyományos megoldások ésszerű kiváltása a felújítások során ma már nélkülözhetetlenné teszi a hőszivattyús rendszereket, amelyek az utóbbi tíz évben jelentős technológiai fejlődésen, korszerűsödésen mentek keresztül. A hőszivattyúk alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a fűtés, hűtés és a használati meleg víz előállítására fordított üzemeltetési költség.

A növekvő érdeklődéssel és eladással párhuzamosan a minőségi és megbízható, „nyugati” gyártók által forgalmazott hőszivattyúk mellett a piacon megjelentek az „olcsó”, Távol-Keleti hőszivattyúk is. Gyakran abba a hibába esnek, hogy a készülékeket az áruk, illetve a rendszer beruházási összege alapján választják ki. Pedig elsősorban a hőszivattyúban alkalmazott fő elemek, mint a kompresszor, elpárologtató és kondenzátor hőcserélő minőségét, az alkalmazott hűtőközeg típusát kell figyelembe venni. Tehát a gyártási technológiát, melyre a gyártó többéves gyártási tapasztalata nyújt garanciát. A minőségi alkotóelemek azon részei a hőszivattyúnak, melyek a hőszivattyú jóságfokát (COP) befolyásolják, ezáltal a hőszivattyús rendszerek üzemeltetési költségét. 

Tehát az elsődleges szempont a készülék kiválasztásánál maga a jóságfoka, hiszen ez befolyásolja az üzemeltetési költségeket, ezáltal a várható megtakarításokat. Másodlagos szempont a rendszer beruházási és kivitelezési költsége. Ennek nagyságát elsősorban a hőforrás típusa határozza meg. A legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás a levegő-víz hőszivattyú, mivel itt nem szükséges hőforrásoldalt kialakítani, a levegő ott van mindenhol. A víz-víz hőszivattyúk telepítéséhez két kút, egy nyerő és egy nyelő kút kiépítésére van szükség, ami igen költséges, és a működéshez állandó vízbiztosítást igényel. A föld-víz hőszivattyúknál a hőszivattyú teljesítményéhez méretezett talajszondákat, illetve talajkollektorokat szükséges telepíteni, ami duplájára emeli a beruházási költséget.

A hőszivattyú jóságfoka annál nagyobb, minél kisebb az áthidalandó hőmérsékletkülönbség, tehát a kívánt hasznos hőenergia és a környezeti hőforrás közti különbség. Célszerű tehát minél kisebb előremenő hőmérsékletet igénylő, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszert választani, mint a felületfűtés, a padló-, fal-, mennyezetfűtés, melyek ideális megoldást jelentenek a hőszivattyús rendszer alkalmazására. Felületfűtés és hűtés együttes igénye esetén nem is igazán érdemes hőszivattyún kívül másban gondolkodni, napjaink korszerű épületében mindez már alapkövetelmény. A belsőépítészek is kedvelik a hőszivattyúkat, mivel felületfűtéskor nincs szükség az egyáltalán nem esztétikus csövekre és radiátorokra, és a kémény hiánya a beltéri egység elhelyezését is megkönnyíti, lehetővé téve a látványos belső terek kialakítását.

 

Az utóbbi időben a hőszivattyúk egyre energiahatékonyabbak lettek, melynek következtében kimutathatóan csökkentek a fogyasztási és az üzemeltetési költségei. Tíz évvel ezelőttől jelentős hatékonyságnövekedést jelentett az inverteres vezérléstechnológiájú gépek megjelenése, majd később a kompresszorok hatékonysága további 10-20%-kal javult, akárcsak a levegő-víz hőszivattyúk szezonális teljesítménye. Míg régebben garantáltan -15°C-ig működött egy hőszivattyú, jelenleg már -25°C-ig. A készülékek kezelőfelülete a vezető gyártók nagy részénél magyar nyelvű, könnyen kezelhető.

 

A BART-Air Klíma Kft. a hazánkban forgalmazott hőszivattyúk közül csak azokat forgalmazza és telepíti, melyek nem csak a gyártók által minőségi kategóriába soroltak, hanem a saját szakértelmünk és tapasztalataink, valamint az ügyfeleink visszajelzései alapján is megfelelnek a tényleges igényeknek, mint például a Svédországban is elterjedt NIBE, ami önmagában is jelzésértékű.