Multi Split Klímák

Publikálás dátuma:

Csak egy kültéri egység, mégis több helyiséget klimatizálhat!

 

Először is mi az a split klíma?

Akik légkondicionáló berendezést szeretnének vásárolni találkoznak a split klíma kifejezéssel. Hogy ez mit jelent? A split szó angolul azt jelenti, hogy „osztott”. A klímára vonatkoztatva annyit jelent, hogy a klíma két részre, kültéri és beltéri egységre van felosztva. Ennek lényege annak az előnynek a kihasználása, hogy a zajkeltő alkatrészeket a kültéri egységben helyezik el, így a benti terekben a zajhatás minimális, ráadásul így a hűtés során elvonásra kerülő hő is a külső térbe kerül. A ma kapható légkondicionáló berendezések többsége split klíma.

 

Multi split klímák

Ha több helyiséget kívánunk hűteni, akkor más megoldás is létezik, mint hogy minden egyes helyiségbe külön split klímákat telepítsünk, minden egyes beltéri egységhez külön-külön kültéri egységgel szerelve.

Multi split klímáknak nevezzük azokat a berendezéseket, melyeknél egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik. Pl. duál multi split klíma esetén egy kültéri egységhez két beltéri tartozik, triál esetén egy klíma kültéri egység három beltérit kezel, és így tovább. Ennek nagy előnye, hogy több helyiséget is klimatizálhatunk egyszerre úgy, hogy csak egyetlen, ám nagyobb teljesítményű kültéri egység felszerelésére van szükség. A kültéri egységgel összekötött beltéri egységek természetesen egymástól függetlenül működtethetők.

 

 

A kültéri egységhez csatlakoztatható beltéri egységek száma a kültéri egységtől függ, annak csatlakozási pontok számától, teljesítményétől, hogy a beltéri egységek kívánt teljesítményét ki tudja-e szolgálni.

A multi split klímák között vannak szettben megvásárolhatók, amikor egy adott típusú kültéri egységhez csak a gyártó által párosított, darabszámú és teljesítményű beltérit lehet csatlakoztatni amennyit a szett tartalmaz.

De vannak szabadon variálható multi split klíma berendezések, ahol lehetőségünk adódik a beltéri egységek közötti szabad választásban. Ilyenkor a kültéri egységhez csatlakoztatható akár 2-6 db (vagy több) beltéri egység, amik akár különböző kialakításúak is lehetnek. Lehet oldalfali, légcsatornás, parapet, mennyezeti, vagy álmennyezetbe szerelhető kazettás típus is.

 

 

A multi split klímaberendezések kiválasztásánál figyelembe kell venni a kültéri és a beltéri egységek teljesítményét, a köztük lévő szerelési távolságot, szinteltérést. A klímák műszaki paramétereit a gyártók táblázatokban megadják, de célszerű, és javasoljuk, hogy az ilyen multi split klímák vásárlása előtt kérjenek tőlünk tanácsot. Szívesen állunk rendelkezésükre!

 

A multi split klímaberendezések előnyei:

- Csak 1 db kültéri egység, ezzel kisebb a helyigény.

- Építészeti szempontból kevésbé rontja az összképet.

- Csendesebb, mint ha több különálló kültéri egység működne egy időben.

- Egy kültéri egységre többféle kialakítású beltéri egység csatlakoztatható.

- A beltéri egységek külön szabályozhatók.

- Igen széles típus választék.

- Széles működési tartomány.

- Nagyfokú megbízhatóság.

- Hosszabb megengedett szerelési távolság az egységek között.

 

És a hátrányai:

Nem lehet egyszerre hűtő- és fűtő funkciót alkalmazni a külön beltéri egységeken. Vagy hűtünk mindegyikkel, vagy fűtünk mindegyikkel.

- A kültéri egység meghibásodása esetén a hozzá csatlakoztatott összes beltéri egység használhatatlan, így ekkor több helyiség is hűtés nélkül maradhat. 

 

A BART-Air Klíma Kft. multi split klíma kínálatát megtalálja itt! Készülékének kiválasztásában szívesen segítünk, keressen minket!