Páramentesítés

Publikálás dátuma:

Az elektromos párátlanító berendezések alkalmazása.

 

Mi a párátlanító?

A párátlanító olyan berendezés, amelynek a célja, hogy csökkentse a levegő páratartalmát. Az elektromos párátlanító berendezések kiüríthető vízgyűjtő tartállyal rendelkeznek, valamint csatlakoztathatóak  a szennyvízhálózathoz is. Ezen felül rendelkeznek porszűrővel és természetesen elektronikus szabályzórendszerrel is.

 

Milyen okok miatt alkalmazhatunk párátlanító berendezéseket?

- Gyakori páralecsapódás esetében, vagy akár nedves helyeken. Ezek lehetnek ablakok, falak, pincék.

- Olyan lakásban, helyiségben, ahol még szellőztetéssel sem tudjuk kellően csökkenteni a levegő páratartalmát.

- Konyhában, a főzés és sütés közben keletkező pára, nedvesség és illatok megszüntetésére.

- Ruhaszárítás során a ruhák átadják a nedvességet a levegőnek, így a páratartalom még inkább megemelkedik a lakótérben. Ha egy párátlanító berendezést egy légtérbe helyez a szárított ruhákkal, akkor a ruhaszárítás ideje felére vagy akár negyedére is csökkenhet.

- Hálószobában, nappaliban vagy irodában a komfortérzet javítása érdekében.

- Egészségügyi okokból. A párátlanító berendezések kiválóan alkalmazhatóak a penész ellen. A penész elleni ’harc’ során előbb el kell távolítani a penészt az adott felületről, csak ezután használható a párátlanító, ugyanis a penészgombát nem szabad kiszárítani ilyen berendezéssel, mert a kiszáradása során olyan szennyező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek súlyos egészségügyi panaszokat okozhatnak, így a készüléket csak az újbóli megjelenés megakadályozására szabad használni!

- A kellemetlen, dohos szagok eltüntetésére.

- Esős, nyirkos időben, amikor még egy jól szellőző lakásban is bennreked a nedvesség.

- Beázás, csőtörés esetén a helyiségek, falak kiszárítására, a kellemetlen szagok eltüntetésére.

- Uszodákban, mosodákban, üzemekben és ehhez hasonló helyeken páramentesítésre.

 

A párátlanító működése:

Az elektromos párátlanító berendezésekben található egy hőcserélő rendszer és egy ventilátor. A ventilátor beszívja a nedves levegőt a berendezésbe és továbbítja azt a hőcserélő rendszerre. A hőcserélő lehűti ezt a levegőt egy olyan hőmérsékletre, amelyen lecsapódhat a pára. A páralecsapódásból keletkező víz bekerül a készülék tartályába, a így kiszárított levegő pedig tovább halad a beépített szűrő felé, amely kiszűri a levegőből baktériumokat, port, szöszöket és egyéb szennyező anyagokat. Mielőtt a kiszárított levegő távozik a berendezésből, az visszamelegíti azt, hogy ne változzon a helyiség hőmérséklete. Ha a párátlanító víztartálya megtelik, a rendszer automatikusan leáll, hogy el lehessen távolítani az összegyűlt folyadékot. Amennyiben a készüléket szennyvízhálózatra csatlakoztattuk, az ürítés automatikusan megtörténik.

 

 

A párátlanító készülékek teljesítményét a gyártók 30 fokos hőmérséklethez és 80%-os páratartalomhoz viszonyítva adják meg. Egy átlagos háztartási párátlanító készülék párakivonási kapacitása 20 liter naponta, ami körülbelül 100 légköbmétert tud mentesíteni a nedvességtől.

 

 

A BART-Air Klíma Kft. párátlanító készülék ajánlatait megtalálja itt!