Víz Világnapja

Publikálás dátuma:

Március 22-én tartják a Víz Világnapját világszerte.

 

A Víz Világnapját az 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Március 22-ét nyilvánították a Víz Világnapjának, melyet 1993 óta világszerte minden évben megtartanak, hogy felhívják a kormányok, szervezetek és minden magánszemély figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Az UNESCO és az UN-WATER minden évben egy kiemelt témára fókuszál, ehhez kapcsolódik a Víz Világnapja mottója, fő üzenete. A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje „Védd természetesen!”. Mára a víz globális kérdés lett. Árvizek, aszályok, vízszennyezés károsítja a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan szabhatunk ennek gátat? A zöld infrastruktúráknak kell teret adnunk, mely több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt! Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását!

 

 

Idén hazánkban a Víz Világnapján több nagyváros is – Budapest mellett Esztergom, Székesfehérvár, Miskolc, Herend, Baja, Pécs, Szeged, Szolnok, Gyula, Debrecen - rendezvényeket tart, pályázatokkal megcélozva a legfiatalabbakat is. A környezettudatos gondolkodásra késztető programokon az óvodások és iskolások mellett természetesen minden korosztály képviselteti magát.

 

A BART-Air Klíma Kft. elkötelezett támogatója a vizeink és környezetünk védelmének, az ifjú generáció gondolkodásának környezettudatosabbá formálásának.