A FÖLD ÓRÁJA

Publikálás dátuma:

A Föld óráját minden év márciusának utolsó szombatján este tartják ...

A FÖLD ÓRÁJA

 

A Föld óráját minden év márciusának utolsó szombatján este tartják. Ilyenkor világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, és az emberiség tudatára ébredjen, hogy a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

A WWF Magyarország  a világ legnagyobb civil önkéntes akciójával, a globális kezdeményezésű Föld órájával idén az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít. „Fenntartható módon élünk? Vizsgáljuk meg fogyasztásunkat és ökológiai lábnyomunkat!”

                                                 

A Föld Órája története

A Föld órája akció 2006-ban indult az ausztrál WWF kezdeményezésére. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra.

2007 óta minden március végén egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában.

2008-ban Magyarország is csatlakozott a globális kezdeményezéshez.

Néhány év leforgása alatt a Föld órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító mozgalommá nőtte ki magát, több száz ország, és számos világhíresség áll ki a WWF klímavédelmi törekvései mellett.

2011-ben az akció kiegészült egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztáscsökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

2012-ben a Föld Órájához már 2 milliárd ember, 152 ország és 6525 város csatlakozott világszerte. 2012. március 31-én, a Lánchídon megszervezett hazai központi lekapcsoló eseményre közel 4000 környezetért aggódó látogatott el, a WWF Magyarország weboldalán pedig 93 magyar település, 486 vállalat és csaknem 9000 magánszemély csatlakozott a kampányhoz.

A WWF Magyarország 2013. márciusában gyertyagyűjtési akciót hirdetett, amiben a régi, megunt gyertyákat várták, majd ezeket újraöntve készült el a 2013-as WWF Föld Órája Gyertyája. Az 5 méter magas gyertya kanóca Budapest díszvilágításának lekapcsolásakor lobbant lángra a WestEnd Millennium Tetőkertjében.

2014-ben világszerte 7000 település és 162 ország vett részt az akcióban! A WWF Magyarország pedig versenyt hirdetett a hazai települések között a WWF Föld Órája Fővárosa cím elnyerésére.

2015-ben a WWF Magyarország egy héttel a Föld Órája előtt meghirdette a programhoz kapcsolódó Nagy Zöldítési Akciót. 2015. március 21-én Magyarország települései versengtek a Föld Órája Fővárosa címért. A korábban nyertes Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs után 2015-ben Vác nyerte el a címet, a legtöbb résztvevővel, a legnagyobb területet ők tisztították meg, és a legtöbben kapcsoltak le.

2016-ban a WWF Magyarország a Föld Órájának központi rendezvényét a Művészetek Palotájában szervezte. A téma idén már nemcsak az esti lekapcsolás, hanem minden olyan környezetbarát vállalás, amely hozzájárul ahhoz, hogy egy kevésbé lelakott Földet adjunk tovább utódainknak. Március 19-én a nap zárásaként 180 országában 7000 város nevezetességei borultak sötétbe a 10. Föld Óráján

 

Egyetlen óra a figyelemfelhívásra és a cselekvésre az éghajlatváltozás ellen!